top of page

Profiel

Ik heb mijn universitaire opleiding voltooid aan de Universiteit van Veliko Tarnovo in Bulgarije.

Tijdens en na mijn studie heb ik in Bulgarije gewerkt als verslaggever en redactielid bij regionale kranten en radio-omroepen.

 

Na mijn komst naar Nederland (1993) ben ik lange periode werkzaam geweest aan de Centrale Bibliotheek van de Universiteit in Leiden. De passie voor het vertalen en tolken is bij mij vroeg ontstaan – al in de periode, toen ik leerling was aan het Duitstalig Gymnasium in Lovech (Bulgarije). Sinds 1998 ben ik actief als tolk en vertaler in Nederland gaan werken. Het vertalen en het tolken als ambacht en kunst hebben mij zodanig gefascineerd, dat ik speciale opleidingen op dat gebied ben gaan volgen en sinds 2006 ben ik volledig begonnen als zelfstandig tolk en vertaler.

 

Mijn huidige opdrachtgevers zijn ministeries, vertaalbureaus, uitgeverijen, politie en justitie, notarispraktijken, advocatenkantoren, omroepen, bedrijven en particulieren in Nederland en Bulgarije.

 

In de periode 2003 / 2005 ben ik voorzitter geweest van de Nationale Toetssubcommissie “Tolken Bulgaars” in het kader van het Kwaliteitstraject van het ministerie van Justitie. Ook ben ik lid geweest van de  Nationale Toetssubcommissie “Vertalen Bulgaars” binnen hetzelfde traject. In deze hoedanigheid ben ik betrokken geweest bij het ontwikkelen van toetsmateriaal en het afnemen en beoordelen van examens van tolken en vertalers.

Diploma’s:

· Bulgaarse taal- en letterkunde en Journalistiek / St. Cyril and St. Methodius University of Veliko Tarnovo (Bulgarije)

· Gerechtstolken in Strafzaken Russisch / Stichting Instituut van Gerechtstolken en –vertalers (Nederland)

· Gerechtstolken in Strafzaken Bulgaars / Stichting Instituut van Gerechtstolken en –vertalers (Nederland)

 

Lidmaatschappen:

Ik ben als tolk en vertaler beëdigd bij de rechtbank in Den Haag.

Ik ben opgenomen in het Register beëdigde tolken en vertalers (Rbtv) van de Raad voor Rechtsbijstand.

 

Tevens ben ik lid van :

· het Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers (NGTV)

· de Alumnivereniging van de Stichting Instituut van Gerechtstolken en  -vertalers (NUBVETO)

bottom of page